Pages

Subscribe:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wElCoMe

Sunday, 11 December 2011

Tiba - Tiba . . .


cerita ini mengisahkn seorg shabatku yg bernama .. (bukan nama sebenar) . die seorg yg baik - berkwan dgan sume org, seorang yg pemurah - slalu blanje kwn dye mkn. seorg yg pndi - slalu dpt no stu dlm klas, seorang yg kuat agama - taat perintah Allah dan Rasul. ank yg soleh-xpenah lawan ckp mak apak dye. aku senang bile bersame dgannye, kami merupakan shbt baik sjak dlm prut lg. (grau je). sejak di bangku sekolah rendah lg. tamat darjah 6. kami dpt twaran utk bersekolah di tmpt yg sme iaitu di sekolah menengah .... (bukan nama betol skolah 2). thun 2007 - kami PMR. kmi blajar bersungguh-sungguh utk cpi target kami (9 A). tp apakn daya. ketika result klua, kami trkjut dengan kputusn kami - aku hnye dpt 6 A.. die 1 A je (hahaha,malangnye dye). kami berazam sme2 utk perbaiki kesemuanya dan tumpu utk SPM plak.

Thun 2009- kami SPM. sperti biase, kami blajar bersungguh-sungguh utk berjaye dlm SPM sekali gus membanggakan kedu org tua kami, (setelah kurg dlm PMR, tp dye je..aku x..haha) . menjelang peperiksaan SPM, kami belajar b'same, stay up smpi kul 4 pgi (bhong je) . sehinggalah peperiksaan tamat. kini ape yg kami tgu hnyelah result. kami mpunyai 3 bulan utk bercuti sblum kputusan akn klua. aku dan die bkerja part time di kilang cendawan utk mndpatkn duit poket (nty da jd suami senang, ape pengalaman bekerja) . smbil2 bkerja kami berdua juga mengambil lesen kreta dan moto. almaklum, xnk jd mat rempit yg xde lesen. kurg2 leyh jd mat rempit yg ade lesen. haha.

kini tiba yg kami tnggu2 kn. keputusan SPM akn klua pd esok hari, kami rasa tidak sbar utk mengambil kptusan SPM. Pada malam itu, aku mengajak dye klua lepak di kedai (tempat kami bese lepak). tetapi mak dye xbg dye klua tkot2 sesuatu akn terjadi. biaselah mak ad naluri ke-6 terhadap anak. tetapi dye tetap berkeras utk klua. akhirnye dye kluar tnpe pengetahuan emak nye. jam menunjukkan pkul 9.30 (die ckp ngn aku nk smpi kul 8.30) . aku rse tidak sedap hati, (dup dap dup dap- jantung ku berdenyut). kerisauan aku berakhir apabila rakan sekampung ku memberitahu bahawa 'dye' accident dlm perjalanan utk bejumpa dgan ku. Alangkah terkejut nya aku. aku berasa serba slah kerana aku yang beria-ia ajk dye klua. aku segera ke tmpat kjadian. tiba disane ku lihat maknye menangis teresak-esak melihat tubuh anknye yg tidak bernyawa lagi. lantas, aku pergi bertemu dgan maknya untk meminta maaf, "mak cik, saya minta maaf kerana ajak dye klua mlm ni, klu tidak kerna saya, perkara ini mungkin tidak berlaku". maknye, "tak pe nak, bukn salah kamu, dah tibe mase dye utk pergi," . aku berasa terkilan melihat maknye. selepas itu, jenazah dibawa ke hospital utk bedah siasat.

jenazah akan dikebumikan pada malam itu juga, kerana tak elok lama-lama. siksa mayat. pengurusan jenazah perlu dilakukan dengan segera. tepat jam 11.30 malam. jenazah tiba di rumah nya untk di solatkan. selepas itu terus dibawa ke tanah perkuburan untuk dikebumikan. aku berada di dalam liang untuk menyambut jenazah. jenazah kawanku tidak berat, walaupun beliau berbadan besar, mgkin ni sbab spnjg hidup beliau yg sentiasa taat kepada perintah Allah dan rasul, serta taat perintah mak dan apaknye. jenazah telah pun dikebumikan. Imam terus melakukan talkin - talkin ni bukn peringatan untuk si mati, tetapi untuk hadirin yg hadir supaya sedar bahawa kita ni hnyelah hamba Allah yg akan pulang ke pangkuan-Nya bile2 mase. upacara telah selesai dan semua hadirin beredar. ketika itu, kira-kira pkul 1.00 pagi.

dalam perjalanan pulang......

TIBA-TIBA aku terdengar suara azan sayup terdengar...aku pelik...padahal bru pkul 1 pagi. TIBA-TIBA aku berasa ada cecair yg agk suam2 mengalir melalui kaki ku. aku terus alihkn tgan ku utk mengetahui apakah cecair itu. lalu aku mencium cecair itu. perghhhhhh. HANcCING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ...... TIBA-TIBA aku terdengar suara sayup di telinga ku, "wan....bgun..solat subuh nak". ape!!!!!!! itu semua mimpi???!!!!!!!

3 comments:

mardheeya said...

hahaha...part y last tu y x tahn...hahahaha

QhairulAizat said...

ta leh bla kut.penat aku menghayati,skali mimpi daa -_-"

mardheeya said...

nak tarik perhatian pembaca~~

Post a Comment